tirsdag 20. desember 2011

Søtpotet-pai

I går hadde jeg besøk av sjakktreneren min for veggismiddag og veggisfilm. Vi har inngått et veddemål, og hvis han taper skal han være veggis i en måned (jeg kan ikke si hva veddemålet går ut på i frykt for å jinxe det:)). Jeg skal i alle fall gjøre alt i min makt for å vinne veddemålet, så da må han få litt veggisopplæring i mellomtiden:)

Jeg var litt usikker på hva jeg skulle lage til middagen, så jeg tenkte at jeg skulle gå for en av mine favorittretter for tiden, nemlig:

Søtpotet-pai


Denne paien smaker kjempegodt som lunsj både en og to dager etter, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang. Da får du garantert lange, misunnelige blikk fra kollegaene dine rundt lunsjbordet:)

Oppskrift: 

Paibunn:

225 g hvetemel
100 gram vegansk margarin (hvis du ikke har vegansk margarin kan du bruke olje, ca 1 dl)
1/2 ts salt
evt 2 ss vann

Fyll:

2 store søtpotet (pass på at "innmaten" er rosa/orange, ikke hvit, de hvite er ikke like gode:))
1 liten løk
100 gram tofu (bruk fast tofu, som selges på de fleste grønnsaksbutikker)
En liten neve fersk timian
2 ss olje
1 ts Maldonsalt
1 ss presset sitronsaft

1. Sett søtpotene i ovnen og bak dem på 200 grader i ca 45 minutter (til de er myke inni).


2. Imens søtpotene bakes lager du paideigen. Hell mel og salt i en bolle og smuldre inn smøret. Paideigen skal være tørr, men hvis du pressen den sammen skal det sitte sammen.

3. Press så deigen ut i en paiform eller kakeform. Jeg har sett i flere oppskrifter at man skal "prikke" bunnen med en gaffel, men jeg har aldri helt skjønt hvorfor så jeg pleier ikke gjøre det. Men det kan du gjøre hvis du vil.

 (Denne bunnen ble litt for tørr, så jeg måtte blande i litt mer smør og presse den ut på ny)

4. Stek bunnen i ca 10 minutter på 180 grader. 

5. Stek løken i en stekepanne til den har blitt myk og ha den i en bolle sammen med smuldret tofu og urter. Det beste er å lage paiblandingen i en kjøkkenmaskin, så den blir smooth, men jeg er ikke så fan av å vaske opp, så jeg bruker heller en gammel isboks som bolle og en stavmikser, så kan jeg putte begge i oppvaskmaskinen.
6. Skrap ut innmaten av de bakte søtpotene oppi bollen. Søtpotene er ganske varme så hold dem med litt papir eller noe annet så du ikke brenner deg.


6. Ha oppi resten av ingrediensene, bland det sammen med en stavmikser (evt sett på kjøkkenmaskinen hvis du bruker den) og kjør blandingen til den er smooth. Smak på blandingen og se om du liker den. Husk at paifyllet må være godt før du steker det, ellers smaker det ikke godt senere heller. Tilsett mer timian, salt eller sitronsaft dersom du ønsker det.

7. Stek paien i ovnen på 180 grader til den er gylden på toppen, ca 20 minutter. Paien smaker supergodt med en grønn salat med dressing av olje og balsamicoeddik (bland halvparten olje og halvparten balsamicoeddik, press oppi et lite fedd hvitløk og litt maldonsalt). Du kan også pynte søtpotetpaien med en kvast timian som på bildet øverst i bloggen.


Jeg var ganske spent på hva sjakktrenen kom til å synes om paien. Han sa at han likte den, og forsynte seg tre ganger. Så det må jeg ta som et tegn på at han snakket sant:) Med andre ord er dette en pai du kan servere kjøttspisere med suksess:)

Hvis du er nysgjerrig på hvilken veggisfilm vi så, så var det filmen Forks over knives, en film om hvordan hva man spiser påvirker helsen. Både jeg og sjakktreneren fikk mye å tenke på etter å ha sett den. Anbefales:)

1 kommentar:

  1. Nam nam nam pai er jo så utrooooolig digg,, og søtpotet er jo så veldig deilig.. dette må jeg bare prøve :D

    SvarSlett